Language :
English
Publisher :
Filargo
(2011-06-01)
Format :
Obseg/št. strani: 296
ISBN :
9789619304556
Slovenia - Montignacova gi dieta

Pred več kot dvajsetimi leti je Michel Montignac razvil novo filozofijo zdravega prehranjevanja s trditvijo, da za svoje zdravje lahko največ naredimo sami, če izbiramo prava živila.
Če uspemo spremeniti slabe prehranjevalne navade, ne bomo le shujšali, ampak lahko celo preprečimo nastanek sladkorne in srčne bolezni.

Z Montignacovo metodo je dokazal, da energijska vrednost živil ne igra odločilne vloge pri pridobivanju telesne teže. Bolj kot število kalorij v živilu je potrebno upoštevati sámo kakovost živil.

Dolga leta so strokovnjaki za prehrano trdili, da lahko shujšamo le, če jemo manj, štejemo kalorije in se izogibamo maščobam. Po štirih desetletjih takega razmišljanja je potrebno priznati, da so »brezmaščobne« diete zgrešene. Čeprav smo v tem času uživali živila z nižjo energijsko vrednostjo, je stopnja debelosti v družbi zrasla za 400%. Mnenjski voditelji so nato za glavnega krivca razglasili ogljikove hidrate. Iz ene skrajnosti so prešli v drugo in zapovedali diete z malo ogljikovimi hidrati. Toda poleg kratkotrajne izgube telesne teže so ljudi začele pestiti bolezni srca in ožilja, saj so uživali preveč maščob.

Hujšati torej ne pomeni jesti manj, ampak jesti bolje in izbirati tista živila, ki imajo ugodne presnovne učinke. To pomeni, da z izbiranjem »dobrih ogljikovih hidratov« in »dobrih« maščob spodbujamo organizem, da energijo, ki se nahaja v obroku, porabi, namesto da jo kopiči v telesu.
Prav zato je Montignacova metoda edina popolna oblika diete. Pove nam, kateri so pravi ogljikovi hidrati in prave maščobe:

• Ogljikove hidrate je potrebno izbirati na podlagi njihovega GI (glikemičnega indeksa). Nižji ko je GI, večja je izguba teže !

• Maščobe je potrebno izbirati na podlagi tveganja za nastanek srčnih bolezni. Nekatere maščobe namreč celo znižujejo to tveganje in nam pomagajo hujšati.

In the same collection
Slovenia - Montignacova gi dieta
Slovenia - Prehrana po Montignacu
Slovenia - Jem, hujšam in ohranjam vitko postavo